Artros i stortån
Om stortån drabbats av artros kan den bli stel, svullen och göra ont. Symtomen kommer gradvis över tid, och tillståndet är vanligast hos personer över 50 år. Kvinnor drabbas oftare än män.
Orsak till artros i stortån
I alla kroppens leder finns brosk som dämpar, skyddar och hindrar skelettets ben från att skava mot varandra. Vid artros har broskets kvalitet försämrats. Det kan vara ojämnt, förtunnat eller helt borta. Det gör att leden blir inflammerad, och att benet under brosket kan bli förändrat. Orsaken till artros i stortån är ofta okänd, och beror troligen på naturliga åldersförändringar. Det kan också komma av en reumatisk sjukdom eller en skada.
Artros i leden vid basen av stortån kallas för hallux rigidus som betyder stel stortå.
Symtom på artros i stortån
Artros i stortån ger symtom som kommer smygande. Det är vanligt att stortån blir svullen, stel och öm och att det gör ont att trampa ner stortån. Efter en promenad kan du få molande värk.
Vad kan jag göra själv?
Här är tips på vad du kan göra själv för att lindra artros i stortån:
- Välj skor med stabil sula eller lite rullande sula, och stabil hälkappa. Undvik skor med platt sula.
- Du kan ta hjälp av en ortopedtekniker för att tillverka en specialsula, så kallade ortopediska inlägg.
- Receptfria läkemedel kan lindra smärta. Du kan också prova antiinflammatorisk gel.
Behandling vid artros i stortån
De flesta behöver ingen behandling utan blir hjälpta av egenvård. Vid svårare besvär finns behandling som kan lindra symtomen, men det finns ingen behandling som kan bota artros så leden blir återställd.
Vid svårare artros i stortån kan operation vara nödvändig. Det finns flera metoder, och anpassas efter hur leden ser ut och hur svåra symtom du har.
- Cheilektomi innebär att benpålagringar på leden mejslas bort så att stortån lättare kan börjas.
- Atrodes betyder steloperation och är standardbehandling vid mer lindriga förändringar. Det innebär att leden tas bort och de två skelettdelarna får läka ihop så stortån blir oböjlig.