Molybden

Molybden bidrar till normal ämnesomsättning av svavelhaltiga aminosyror.

Molybden finns i:

Lever, fullkornsmjöl och grönsaker, till exempel paprika och vitlök är livsmedel som innehåller molybden. Andra källor för molybden är fullkornsprodukter, ris, vetegroddar, nötter, melass, solrosfrö, ägg, bönor, linser och lever.

Rekommederat intag per dag av molybden:

- Barn 11-14 år: 45 mikrogram/dag

- Barn 15-17 år: 65 mikrogram/dag

- Vuxna från 18 år: 65 mikrogram/dag

Molybdenbrist

Brist på molybden hos människa har ännu inte rapporterats. Djur får sänkt aptit och hämmad tillväxt.

Molybdenöverdosering

Molybden är i stor sett ogiftigt, men vid överdosering driver det ut kopparn, vilket medför att pigmenten förstörs.

Mer om molybden:

Molybden förekommer i mycket små mängder i alla våra celler. De högsta koncentrationerna av molybden finns i lever, mjälte och njurar.

Molybden bidrar til normal metabolisme av svovelholdige aminosyrer.

Molybden finnes i:

Lever, grovt mel og grønnsaker, som paprika og hvitløk, er matvarer som inneholder molybden. Andre kilder til molybden er hele korn, ris, hvetekim, nøtter, melasse, solsikkefrø, egg, bønner, linser og lever.

Anbefalt daglig inntak av molybden:

- Barn 11-14 år: 45 mikrogram/dag

- Barn 15-17 år: 65 mikrogram/dag

- Voksne fra 18 år: 65 mikrogram/dag

Molybdenmangel

Mangel på molybden hos mennesker er ennå ikke rapportert. Dyr har redusert appetitt og hemmet vekst.

Molybden overdose

Molybden er stort sett ikke-giftig, men ved overdose driver det ut kobberet, noe som gjør at pigmentene blir ødelagt.

Mer om molybden:

Molybden forekommer i svært små mengder i alle cellene våre. De høyeste konsentrasjonene av molybden finnes i lever, milt og nyrer.